Izložbe
Završna izložba studenata Akademije u akademskoj 2014.2015. godini.

Diplomski ispiti diplomanata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg... održani 23.lipnja 2015. godine. Studenti sa svojim mentorima izv. prof. Ivanom Ćavar, red. prof. Igorom Dragičevićem i izv. prof. Antunom Borisom Švaljekom.

Studenti kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru 28.svibnlja 2015. godine, imali su otvorenje izložbe u Galerija ''Tau'' u Čapljini. Radi se o izložbi studenata kiparskog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, koja okuplja studente II., III., IV. i V. godine studija.

Studenti se uključuju u zajednički izlagački projekt, upućuju u buduću izlagačku aktivnost, stariji izmjenjuju iskustva s mlađima, te se uspostavlja interakcija između djela i izlagača, dijela i publike i izlagača s publikom.

Studenti koji su Čapljincima prezentirali svoje radove su Josip Ivešić, Slaven Kolar, Matea Šimunić, Magdalena Vukoja (studenti druge godine), u klasi profesora Stjepana Skoke i asistentice Mateje Galić, potom Ana Čolaković, Antonio Kukavica, Kristina Livančić (studenti treće godine), u klasi profesora Nikole Vučkovića i asistentice Mateje Galić, nadalje Ante Anušić i Boris Cikaš (studenti četvrte godine) u klasi profesora Nikole Vučkovića, te studenti pete godine Zvonimir Andrik i Darijana Puljak u klasi profesora Stjepana Skoke i Nikole Vučkovića.

Dana 17.4.2015. godine,u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu održana je izložba i otvorena tribina povodom grafičke radionice Otisci multiorginalne Bosne i Hercegovine koja je održana od 13. do 20. travnja prošle godine, u Počitelju. Radionica je održana u okviru USAID-ovog i CRS-ovog projekta PRObudućnost koji se zalaže za okupljanje mladih iz različitih sredina u BiH. Radionica je organizirana na inicijativu Akademije Likovnih umjetnosti Sarajevo u želji za suradnju i povezivanje sa ostalim Akademijama u zemlji. Na grafičkoj radionici sudjelovali su studenti grafike četiri bosanskohercegovačke Akademije: Širokobriješke, Banjalučke, Trebinjske i Sarajevske, te studenti sa odsjeka za likovnu umjetnost nastavničkog fakulteta sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara. Uz izložbu grafika upriličena je i otvorena tribina na kojoj su ugošćeni povjesničari umjetnosti, likovni kritičari i kroničari umjetnosti iz cijele BiH. Dvadesetak mladih umjetnika, otisnulo je preko dvjesto grafičkih listova iz kojih su sastavljene mape kao poklon institucijama sudionicama u ovoj uspješnoj i poticajnoj radionici. U svom sudjelovanju našli su se pred zadatkom kako prepoznati i usvojiti vrijednosti bosanskohercegovačkog multiorginalnog tkanja pred izazovima vremena. Posvjedočili su da bosanskohercegovačka grafika i grafika uopće i dalje pulsira punim životom u vremenu u kojem joj se agresivno suprotstavljaju svi neoumjetnički izrazi.

U četvrtak 23.travnja 2015. godine, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Široki Brijeg održana je prezentacija pokreta „ Beehive Collective“ (kolektivna košnica) posredstvom United World College Mostar. Prezenter Tyler Norman iz Wisconsina održao je jednoipolsatnu prezentaciju u pratnji prof. Andrewa Mahlstedta s United World Collegea. Pokret „ Beehive Collective“ prikuplja veliki broj umjetnika koji djeluju anonimno stvarajući velike ilustracije sa mnoštvom alegorijskih životinjskih likova kako bi upravo prezentacijama djelovala na stvaranje globalne svijesti o brojnim svjetskim problemima.

U Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosača, u Galeriji kraljice Katarine Kosače, 5. ožujka 2015. otvorena je retrospektivna izložba Vojina Bakića „Svjetlonosne forme“. Retrospektiva Vojina Bakića „Svjetlonosne forme“ koja je održana u Muzeju suvremene umjetnosti od 7. 12. 2013. do 2. 3.2014. pobudila je veliki interes publike (16.500 posjetitelja), kao i veliki interes medija i struke.

Ocijenjena je kao najveći kulturni događaj 2013. godine u Hrvatskoj. Na izložbi u Mostaru, izloženo je 150 radova, od toga 100 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmska građa. Kroz njegovo djelo istodobno se mogu iščitati i društveno-političke prilike u kojima je stvarao, ali i životna priča osebujnog umjetnika.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti, posjetili su izložbu te odslušali predavanje „ Osobno o Bakiću“, pod stručnim vodstvom, autorove unuke Ane Babić.Copyright © 2021 Akademija likovnih umjetnosti, Široki Brijeg. All rights reserved. This site is designed and powered by GCR production.